Klar til at give den en tand til

28-05-2019

Villiam Petersen Tandhjulsfabriken Horsens A/S fejrer 100 år i familiens eje

Det begyndte med gas- og petroleumsmotorer og fortsatte med renovering af bilmotorer. I dag handler det om tandhjul til store og små maskiner og gear.

15. juni er det 100 år siden, den 28-årige maskinarbejder Villiam Petersen købte en motorfabrik og blev fabrikant. I dag hedder firmaet Villiam Petersen Tandhjulsfabriken Horsens A/S. Med adresse på Islandsvej i Horsens’ industrikvarter er knap 35 medarbejdere i dag beskæftiget med at producere tandhjul, og dem er der brug for mange steder. Som Villiam Petersen fortalte det i et avisinterview i 1960, mens fabrikken endnu lå i Horsens midtby:

”Ja, der er jo faktisk ikke den maskine, som ikke har tandhjul, og det utal af maskiner, der er kommet frem de seneste 15 år (siden 2. Verdenskrig. Red.) har skabt et kolossalt behov for tandhjul af vidt forskellig slags. Jeg behøver blot at nævne et eneste område: landbrugsmaskiner. Nye, forbedrede fiskebådsmotorer og nyopfundne maskiner til f.eks. bagerier, mejerier, slagterier mm. kræver utallige tandhjul. Derfor snurrer det så godt for os her på fabrikken”.

Siden er andre erhvervsgrene, blandt andet vindmølleindustrien og olieindustrien, kommet til som aftager af tandhjulene fra Horsens. Henrik Petersen, sønnesøn af Villiam Petersen og nuværende ejer, understreger, at fabrikken nu som dengang først og fremmest er en servicevirksomhed.

Stærke til specialopgaver

”Vi laver sjældent serieproduktion, men er rigtig gode til specialopgaver. Vi har kunder i Danmark, Norge og Sverige og en lille smule i Tyskland. Mange af dem har handlet med os helt tilbage i min farfars tid. Det må vel være, fordi vi sætter en ære i altid at levere i bedste kvalitet, også når det skal gå lidt stærkt”, siger Henrik Petersen, der i jubilæumsåret har fået selskab af 4. generation i virksomheden. Hans søn Villiam, opkaldt efter sin oldefar, kommer fra et lederjob i en byggemarkedskæde og er nu kommet i praktik med henblik på at overtage virksomheden i løbet af nogle år.

Jubilæet kan siges at være en smule forsinket. For allerede i 1893 startede Philip Jensen en fabrik for gas- og petroleumsmotorer til produktion af strøm.

Adressen var Allegade 27 og Beringsgade 7-9 i Horsens. Det var den virksomhed, Villiam Petersen overtog 15. juni 1919 og i første omgang gav navnet Philip Jensens Eftf. Først i 1949 kom Villiam Petersen selv øverst på brevpapiret. 

Efterhånden som el-nettet i 1920’erne og 1930’erne bredte sig ud over det ganske danske land, svandt behovet for gas- og petroleumsmotorer, og i årene mellem 1. og 2. Verdenskrig var renovering af bilmotorer hovedbeskæftigelsen. Efter 2. Verdenskrig skiftede fabrikken fokus til renovering af gear - store gear på store maskiner - og fremstilling af tandhjul i mange størrelser. I dag er Villiam Petersen Tandhjulsfabriken Horsens A/S en af ganske få danske specialister i fremstilling af tandhjul. Fra ganske små til dem, der er 3,5 meter i diameter.

Jubilæet fejres med en reception for indbudte gæster fredag den 14. juni.

Britt og Henrik Petersen med sønnen Villiam mellem sig - klar til de næste 100 år.
Britt og Henrik Petersen med sønnen Villiam mellem sig - klar til de næste 100 år.

Company of the month

Upcoming exhibitions

Offshore Denmark organises Danish Pavilions at the following upcoming exhibitions. For more information and booking forms, see here:

 Exhibit at OTC 2020 at Offshore Denmark's National Pavilion

 

OTC 2022, Houston
2-5 May 2022
Read more